Yellow Selectie test spelers van Rupel Boom

13 octobre 2016

Yellow Selectie Antwerpen speelde enkele weken geleden eens niet in het geel, maar voor de gelegenheid in blauw-zwart. In samenwerking met Urbain Spaenhoven, trainer van voetbalclub Rupel Boom, werden psychologische testen georganiseerd voor de spelers van de A-kern.

Hoe gingen we te werk? Onze collega Mariska maakte voor de jongens van Rupel Boom de testings aan en is deze persoonlijk met de spelers gaan overlopen tijdens hun training. Een grondige evaluatie die toch al gauw enkele uren duurde. Extra time dus... 

Daarnaast zijn we met de technische staf gaan samenzitten om de resultaten te overlopen. Dit vooral met de focus op hoe zij hun spelers beter kunnen coachen op persoonlijkheid, zodat dit hun prestaties kan bevorderen. Twee weken geleden hielden we dan de laatste bespreking met de trainers.
 

De uitslag?

Voor beide partijen was het niet alleen een primeur, maar ook een geweldige uitdaging. Als selectiekantoor is de toegevoegde waarde van psychologische testen belangrijk voor de selectiemethode van onze kandidaten. Maar ook van de Rupeljongens kregen we heel wat positieve feedback. Testcase geslaagd dus.
 

Urbain Spaenhoven (de coach van Rupel Boom):

“Het project met de psychologische testen was een uitdaging, maar ik ben altijd een voorvechter van nieuwe zaken in de voetbalwereld geweest. Naast de fysieke testen hebben die resultaten een grote meerwaarde, denk maar aan transfers. Vooraf de inkomende transfers ook op deze manier gaan testen, wordt nog belangrijker.

De spelers zelf? Dat is echt wel een weerspiegeling van die jongens. Je merkt direct wie de 'speciale karakters' zijn. En dat komt ook overeen met wat je ziet op training. Ik zal een voorbeeld geven: uit de resultaten bleek dat een bepaalde speler duidelijk iemand is die je direct moet aanpakken. Kort op de bal én in de groep. Omdat die man dat zelf ook doet. Die heeft een leidinggevende functie op zijn werk en is dat zo gewoon. Die speler accepteerde dat ook direct.

Ik hoop dat dit navolging krijgt, zelfs tot in eerste klasse. De achtergrond van elke speler individueel, elke schakel in de ploeg, is vandaag zó belangrijk. Door een duidelijk profiel te schetsen van elke speler, geraak je daar als trainer zelf ook beter op ingespeeld.”
 

Waarom psychologische testen?

Yellow Selectie onderzoekt tijdens de screening altijd de mens achter de kandidaat. Door persoonlijkheidstesten af te nemen, gaan we ook verder kijken: in welke omgeving kan de persoon goed aarden, kan hij/zij goed functioneren in team of in een leidinggevende rol, is hij/zij stressbestendig, analytisch, ambitieus enz. 

Onze testen vormen een algemene indicatie of de kandidaat al dan niet voldoet aan de eisen en normen die het bedrijf (of de coach...) stelt.